Botox Allergan

Botox tegen rimpels

Botuline-toxine is een eiwit dat wordt aangemaakt door de bacterie Clostridium botulinum. Botuline-toxine heeft als geneesmiddel twee effecten:

  1. het blokkeert de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren, waardoor de werking van de spieren afneemt of stil komt te liggen.
  2. het blokkeert de werking van zenuwen die de zweetklieren prikkelen, waardoor voorkomen wordt dat de klieren zweet produceren.

Wat doet botuline-toxine met de rimpels?

Veel rimpels in het gelaat ontstaan door het willekeurig of onwillekeurig aanspannen van spiertjes vlak onder de huid. Dit zijn vooral de fronsrimpels op het voorhoofd en tussen de wenkbrauwen en (in mindere mate) de kraaienpootjes aan weerszijde van de ogen. Botuline toxine blokkeert het ‘aanspan-signaal’ tussen de zenuwtjes in de huid en de huidspieren. Hierdoor kunnen de spiertjes in de huid niet meer (volledig) worden aangespannen. Dit proces duurt ongeveer 1-2 weken. Het effect houdt een aantal maanden aan. Daarna neemt de mogelijkheid om de spiertjes aan te spannen weer langzaam toe. Er groeien dan namelijk weer nieuwe zenuwuiteinden aan om de geblokkeerde zenuwuiteinden te vervangen.

Waarom rimpels behandelen met botuline-toxine?

Mensen die veel fronsen kunnen soms ongewild een norse of boze gelaatsuitdrukking hebben. Bovendien kunnen fronsrimpels uiteindelijk ‘in de huid blijven staan’: ook bij ontspannen gezichtsspieren blijven de rimpels aanwezig. De botuline-toxine behandeling helpt derhalve ook rimpels te voorkomen. Mensen die behandeld zijn met botuline-toxine vertellen vaak dat de behandelde huidgebieden ontspannen aanvoelen. Voor sommigen is dit gevoel alleen al voldoende om de behandeling telkens te (laten) herhalen.

Zijn er bijwerkingen?

Botuline-toxine is een buitengewoon veilig geneesmiddel. De kleine injecties zorgen voor een kortdurende pijn door de prik. Soms wordt bij het prikken een bloedvaatje geraakt waardoor een kleine bloeduitstorting kan ontstaan. Na de injectie is er een klein bultje zichtbaar (vergelijkbaar met een kleine muggenbult). Deze bult trekt snel weer weg. Een mogelijke bijwerking is een tijdelijke uitschakeling van de spiertjes die het ooglid optillen. Een tijdelijk hangend ooglid is dan het gevolg; deze bijwerking is echter uitermate zeldzaam. Soms ontstaan tijdelijk hoofdpijnklachten na de behandeling. Botuline-toxine therapie wordt niet toegepast bij zwangere vrouwen.

Werkt het bij iedereen?

Niet iedereen reageert hetzelfde op de injecties. Gemiddeld zal bij 90% een duidelijke verbetering van de rimpelvorming worden bereikt. Bij een kleine minderheid van de patiënten vallen de behandelingsresultaten tegen m.b.t. de verwachtingen van de therapie. Uit een groot, recent uitgevoerd Canadees onderzoek, bleek echter dat 89% van de behandelde personen tevreden was over de behandeling.

Een botoxbehandeling behoort tot de meest uitgevoerde cosmetische behandelingen. Alhoewel deze behandeling eenvoudig lijkt, is het verkrijgen van een natuurlijk resultaat vakwerk. Te veel van de werkzame stof geeft een statisch resultaat (‘Pokerface’), te weinig daarentegen, geeft een kortdurende - of zelfs geen werking. Een botoxbehandeling moet op iedere unieke patiënt worden afgestemd door de mimiek van de client goed te ‘lezen’. Dit vergt jarenlange praktijkervaring …